Pirometr Fluke FoodPro plus – bezdotykowy pomiar temperatury z błyskawicznym skanowaniem temperatury oraz z weryfikacją HACCP – jest to funkcja pirometru, polegająca na weryfikacji temperatury w zakresie od 4°C do 60 °C ( tzw. niebezpieczna strefa HACCP w której najszybciej rozmnażają się bakterie).
Ponadto, wyposażony w składaną, zewnętrzną sondę do kontroli temperatury żywności.
SPECYFIKAJCA- Pirometr FoodPro
- Zakres Temperatur -30°C to 200°C
- Skaner podczerwieni TAK
- Celownik Oświetlenie mierzonej powierzchni
- Weryfikacja HACCP TAK
- Klasa szczelności IP54 TAK
- Dokładność ±1ºC między 0ºC a 65ºC~~±1,5% odczytu powyżej 65ºC~~±1ºC + 0,1ºC/ºC poniżej 0ºC
SONDA
- Wymiar 3mm x 90 mm
- Czas odpowiedzi 7-8 sekund
Pirometr – przyrząd pomiarowy służący do bezdotykowego pomiaru temperatury. Działa w oparciu o analizę promieniowania cieplnego emitowanego przez badane ciała.
Wszystkie ciała o temperaturze wyższej od temperatury zera bezwzględnego emitują promieniowanie cieplne o podobnej charakterystyce zwanej promieniowaniem ciała doskonale czarnego.
Proste pirometry mierzą ilość energii emitowanej poprzez pomiar temperatury elementu, na który pada promieniowanie. Do pomiaru temperatur powyżej 600 °C używane są pirometry optyczne, w których jasność świecenia badanego obiektu jest porównywana z jasnością obiektu wzorcowego (np. żarnika).
W pirometrach najwyższej klasy mierzących w zakresie niskich temperatur stosuje się optykę zwierciadlaną, analogiczną do stosowanej w aparatach fotograficznych – tzw. lustrzankach. W pirometrach, w których zastosowano optykę zwierciadlaną, nakierowanie pirometru na pole pomiarowe odbywa się w taki sam sposób, jak w tradycyjnych aparatach fotograficznych – operator przez okienko widzi obiekt. W niektórych rozwiązaniach na czas pomiaru włącza się wskaźnik laserowy. Problem z właściwym ustawieniem pirometru nie występuje w pirometrach światłowodowych, w których promieniowanie wnika do światłowodu przy powierzchni promieniującej[1].Pirometr Fluke FoodPro plus
W pirometrach stosuje się dwie grupy detektorów: termiczne i fotoelektryczne[2].
Pirometr używany jest między innymi przez straż pożarną do mierzenia temperatury w sytuacji braku możliwości podejścia do źródła ciepła gdyż temperatura na to nie pozwala. Do tego typu sytuacji świetnie nadaje się pirometr .