Termometr do Mrożonek
GT2 Insertion
Idealny termometr do mierzenia temperatury w zamrożonej żywności .
Termometr do Mrożonek
Zakończony sadą na wzór śrubokręta ułatwiający głęboki pomiar .
Termometr do Mrożonek :
1- Jednosekundowy czas pomiaru .
2- Odporny na zachlapania cieczą .
3- Funkcja MAX/MIN czyli zapisana w pamięci najwyższa i najniższa zmierzona temperatura.
4-Funkcja AUTO-off czyli termometr sam się wyłączy gdy nie będzie używany w celu oszczędzania baterii .
Zakres Pomiarowy |
-50°C…+150°C |
Rozdzielczość |
0,1°C (-20°C…+150°C) otherwise 1°C |
Dokładność |
+- 1°C (-10°C…100°C) |
Wymiary |
Instrument 100 x 50 x 160mm (L x B x H)
Sąda 120 x 8mm (L x Ø) |
Waga |
141 g |
Cechowanie termometru – rodzaj skalowania. Pozwala ono odczytywać z termometru rzeczywistą temperaturę.
Termometry są przyrządami, w których wykorzystana jest zależność pewnej własności materiału (np.: gęstości, oporu, różnicy potencjałów, czyli parametru termometrycznego) od temperatury. Cechowanie polega na powiązaniu zmiany tej własności z temperaturą.
Do cechowania wykorzystuje się zjawiska zachodzące w stałej temperaturze. Wykorzystywane są substancje o znanej temperaturze topnienie lub wrzenia.Najczęściej jest to lód topniejący pod normalnym ciśnieniem (0 °C) i woda wrząca pod ciśnieniem normalnym (100 °C). Jeżeli ciało termometryczne zmienia swoje własności liniowo z temperaturą, te dwa punkty wystarczają do wycechowania termometru. Wystarczy, po wyznaczeniu tych dwóch punktów na skali podzielić ją na sto części. Taki termometr umożliwia pomiar temperatury z dokładnością do 1 °C. Skalę tę można ekstrapolować do niższych i wyższych temperatur.W bardziej precyzyjnych termometrach punktów cechowania powinno być więcej, a temperatura powinna być interpolowana poprzez obliczenia lub element obliczeniowy, będący częścią składową termometru.Do cechowania można użyć również termometru wzorcowego.